Violin Alapítvány rövid története

A Violin Kulturális Közhasznú Alapítvány 2005 novemberében, az akkor már 5 éves Gaude Kórus háttérszervezeteként, elsősorban annak támogatására, valamint a Dunakeszi-Göd-Fót kistérségben kulturális események megvalósítására jött létre 100.000 Ft-os induló tőkével.

Az alapító Murvai Zoltán, a gödi Nemeskéri Kiss Miklós kúria tulajdonosa, aki az eltelt időben a létesítmény díjtalan rendelkezésre bocsátásával járul hozzá az Alapítvány rendezvényeihez.

A kuratórium elnöke – társadalmi munkában – Pászthy Júlia Liszt-díjas énekművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, aki magas szintű zenei szaktudásával és kapcsolatrendszerével járul hozzá az Alapítvány által szervezett események művészi színvonalához.

A kuratórium tagjai Pusztai Adél és Wagnerné Éry Júlia gödi pedagógusok, valamint Kecskés Krisztina és Fülöp Károly, a Gaude Kórus tagjai.
A kuratórium munkáját négytagú ügyvivő testület segíti, amelynek titkára Tóthné Barcs Ágnes, tagjai Felhő Mária, Marton Kinga és Váczi Edit, a Gaude Kórus tagjai.

Az Alapítvány rendezvényeinek tervezésében és igényes kivitelezésében jelentős szerepe van a Gaude Kórus karnagyának, Utassy Ferenc karnagy-trombitaművésznek is.

Mind az Alapítvány kuratóriumában és ügyvivő testületében, mind annak tényleges működtetésében aktív szerepet vállalnak a Gaude Kórus további tagjai is, így az Alapítvány programjai – az Alapítvány által biztosított pénzügyi források felhasználásával – az énekkar tagjainak áldozatos társadalmi munkája révén valósulnak meg.

Főbb tevékenységek, események:

2006-ban az Alapítvány kottavásárlással, és a Gaude Kórus 1956 emlékére rendezett hangversenyének, valamint hagyományos Karácsonyi koncertjének támogatására a Művészeti- és Szabadművelődési Alapítványtól nyert pályázati összeggel segítette a kórus éves munkáját.

2007 májusában az Alapítvány fizette a minősítő hangverseny valamennyi kötelező díját, közel 60.000 Ft-ot. A Gaude Kórus első megmérettetése igen nagy sikerrel zárult: a zenei zsűri elnöke, id. Sapszon Ferenc „Arany minősítés dicsérettel” díjjal értékelte a vegyeskar tevékenységét.

2007 decemberében az Alapítvány megkezdte – a mai napig is tartó – karitatív tevékenységét: Violin Koncertek néven olyan programsorozatot indított, amelynek keretében évente 1 vagy 2 alkalommal vendégművészek fellépésével adományokat gyűjt a gödi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat ill. más rászorulók javára.

Az eddigi négy saját szervezésű jótékonysági koncerten már több mint 300.000 Ft adomány, ill. belépőjegyekből származó bevétel gyűlt össze, amelyet az Alapítvány támogatásként átadott a Családsegítő Szolgálatnak. A szervezet ezt a Gödön is egyre nagyobb számban élő hátrányos szociális helyzetű óvodás és iskolás gyermekek (és esetenként családjuk) tanulmányainak, programjainak, táborainak támogatására használta ill. használja fel.

Az eddigi Violin Koncerteken 2007. december 4-én fellépett a Misztrál Együttes, 2008. február 22-én a Magyar Állami Operaház művészei Botos Veronika, Dallos Erika, H. Zováthy Alajos adtak zene- és hangszertörténeti bemutatóval egybekötött, meghitt hangulatú koncertet a Nemeskéri-Kiss kúriában, 2008. július 12-én pedig a Gödi Botanikus kertben erre az alkalomra kialakított színpadon „Koncert a fák árnyékában” címmel a Dallos Erika – Botos Erika duó adott kellemes nyáresti kamarakoncertet.

2009. február 18-án jótékonysági gyűjtéssel egybekötött filmvetítésre került sor a Nemeskéri kúriában. A 40. Magyar Filmszemlén tudományosfilm-kategóriában bemutatott, A zsögödi gazda - Imre bácsi című kétrészes, csíkzsögödi Nagy Imre festőművész életét és munkásságát megjelenítő filmet láthatta a közönség, szakértők kiegészítő tolmácsolásában. Az est meghívott vendége volt Dékány István filmrendező, Fecske András művészeti író, valamint a festőművész nevelt lánya, sok portré ihletője: „Zsuzsika”. Az összegyűlt pénz (közel 60.000 Ft) ismét a Gödi Családsegítő Szolgálat rászorulóihoz került.

A Violin Koncertek mellett az Alapítvány vette kézbe a Gaude Kórus által a korábbi években már hagyományt teremtve minden év június első napjaiban megrendezett Pedagógusnapi, valamint az adventi időszakban sorra kerülő Karácsonyi hangverseny szervezését is.
2007. december 16-án, Kodály Zoltán születésének 125. évfordulóján megtartott karácsonyi Kodály-koncert az eddigi legnagyobb nézőszámot (250-300 fő), és számtalan elismerést hozott.
2008. december 19-én immár 7. alkalommal szólaltatta meg a Gaude Kórus névadó kórusművét, az Adventi éneket az alsógödi Szent István templomban advent 3. vasárnapjának előestéjén, megnyitva a város Karácsonyi koncertjét.
2009. december 19-én a Violin Alapítvány által szervezett Karácsonyi koncert teljes képi és hanganyagát a gödi Inside Tv december 24-én este fő műsoridőben tűzte műsorára Göd városában.

2008. szeptember 5-7. között a Violin Alapítvány finanszírozta a Gaude Kórus hagyományos kórustáborát a Pomázi Kóruskastélyban.
2009. szeptember 4-6. között ugyanezen a helyszínen, szintén alapítványi finanszírozásban valósult meg a Gaude Kórus 2009. évi edzőtábora.
2010. szeptember 3-5. között Kemencén lesz a közösségépítő Violin/Gaude edzőtábor, melynek előlegét már ki is fizette az Alapítvány.

Az Alapítvány 2010 végén létrejöttének ötödik évfordulóját ünnepli, az általa támogatott kórus pedig idén tíz éves. Ezért már az év elejétől nagyon komoly szakmai felkészülés és szervező munka folyik a nyár elejére ill. őszre tervezett jubileumi és minősítő koncert(ek) sikeres megvalósulása érdekében.
Az Alapítvány emellett folytatja karitatív tevékenységét is: októberre tervezi következő jótékonysági koncertjét és több meghívásnak és fellépésnek is eleget tesz az év során.

Mindehhez pályázati munkával, támogatók felkutatásával és az adó 1%-okból befolyó összegekből igyekszik megteremteni a pénzügyi hátteret.

Kedves Olvasó, szívesen fogadjuk az Ön támogatását is!

Adószám: 18710429-1-13
Violin Kulturális Közhasznú Alapítvány
2131 Göd, Petőfi Sándor u. 36.
Számlaszám: 10700505-43190805-51100005


Az alapítvány közhasznúsági jelentései.


Belépés